Kell ez nekem?

Kell ez nekem?

Első terítés

2022. május 26. - TapolczayVadember

etitan.pngÜdv!

Mindig is a bakancslistámon volt a nagymotor jogsi megszerzése. Nem sokat, csak 30 évet késtem vele. "B" kategóriából 18 évesen vizsgáztam le, még 1992-ben. Akkor nem gondolkodtam, hogy kellene nagymotorból is, elégnek bizonyult a Trabant mellé a Simson Star is, de szép lassan átgondoltam, kell nagyobb lóerő a seggem alá.

Közben jött a katonaság, ugyi akkor az ember fia nem azon gondolkodik, hogy Simson helyett jó lenne egy 250-es MZ. Honvédségnél inkább a haverok, buli és ... az a narancsízű cukrozott lötyi .. volt. Akkor a katonai Ural teherautó volt az, amit mindig megcsodáltam.

Honvédség után maradt a haverok, buli és az a narancsízű cukrozott lötyi … helyett a sör és a jóféle fröccs. Trabant megmaradt, akkor jó volt még, én voltam a király, mert volt saját autóm, de a Simson Start helyett lett egy Simson S51N. Na azzal megint sokat csavarogtunk a haverokkal. Balaton-part itt van egy köpésre, néha csak azért lementünk, hogy igyu.. vagyis együnk egy fagyit. Piktor barátommal simsonoztam inkább sokat. Beszélgettük, el kéne menni nagymotorra, aztán csapassuk a nagyokkal együtt. Sajnos az elhatározást tett soha nem követte. Aztán a csajozás, később a komoly párkapcsolat majd rá pár évre a gyerek, elfeledtette velünk a kitűzött álmainkat. Pár éve a piktor barátommal még felemlegettük, el kéne menni, de csak hirtelen fellángolás maradt a régi álmainkból.


Közben szép lassan mentek az évek. Itt most magánéleti gondok jöttek volna, de inkább töröltem, mert nem idevaló. Lényeg, nincs a háztartásunkban már kisgyerek, felnőttek, évek óta járhatunk a párommal már koncertekre, fesztiválokra. Szigorúan csak rock!!!! :)


Mindig megdobogtatta a szívemet egy hutyuhutyu blobloblo chopper hang, és azok a széééép motorok … áááá KELL NEKEM!!!!!!! Viszont ahhoz jogsi is kell. Szoktam volt mondni, csak úgy vidékiesen, valamiért olyan érzésem van, egy chopperre nem illik jogosítvány. Mondjuk motort sem vettem :D Chopper számomra a szabadság egyik szimbóluma volt. Nem is olyan rég, hoztak egy olyan rendeletet, hogy a jogosítvány nélküli járművezetés már bűncselekménynek minősül. Nem nagyon izgatott a dolog, mert úrvezetőim van, havi szinten jó pár ezer km le is vezetek, de ez hamarosan radikálisan csökkenni fog, mert a párom beiratkozott autóvezetői tanfolyamra. Már a vezetést tanulja az egyik legjobb oktatótól, ami persze nem én vagyok. :)


Nem gondolkodtam mostanában az A korlátlan megszerzéséről addig, míg egy haver, aki személyi edző, és egy női oktatót edz, és azt mondta, 47 éves fejjel, Ö is most megy el megszerezni az A-t. hozzá. Mondtam neki gondolkodás nélkül, belevágok veled együtt.


Ennyi bevezető után, szépen leírom a nagymotor jogositvány megszerzése körüli kínlódásomat. Mert az. Kínlódás!!!


1992 óta vezetek gépkocsit. Írtam, havi szinten megyek több ezer kilométert. Kresz? Mi az nekem! Soha nem büntettek még meg, még szabálytalan parkolás miatt sem!


Naszóval! Elhatározásomat most tett is követte. Befizettem a lovét, még aznap este az oktató küldte az etitanra a regisztrációmat. Két nappal ezelőtt léptem be először. November 20.-áig kell a 70 órás anyagot letudnom, de remélhetőleg pár hét alatt végzek vele. Most a 6. óránál tartok.


92 óta sokat változott a kresz, amit azért igyekeztem követni, jöttek be új szabályok, az újak közül eltöröltek sokat, de mindig az elsődleges szempontom a balesetek elkerülése volt. Mikor a párom otthon tanulta a kreszt, az első részvizsgája után, ami az alap dolgok ugye, leültem én is, kitölteni. 67%-os eredménnyel bukás volt nekem! Azzal álltam fel a laptopja mellől, „mindegy, nekem van már jogsim!” :D Most Ö nevet rajtam, mert a kresz ismeretének a kopása, megszokás és amúgy a személygépkocsis aggyal való gondolkodás miatt, csak kínlódok. Az hagyján, hogy életben villamost már nagyon de nagyon régen láttam, azt is egy külön-busz ablakán keresztül, ezért például a párhuzamosközlekedésrealkalmasvillamospályánvalóelőzésésvárakozás… áááá.. nem embernek való na!
Teszt kérdés, elözhetek e ebben a bizonyos szituban. Hát nem. Helyes válasz, igen, mert motorkerékpárt tanulsz te hüJe, nem autót, és akkor elözhetek, még vasúti átjáróban is. Mi a szösz mondom! Következő kérdés hasonló, de akkor már nem! Kezdett felmenni a vérnyomásom! Párhuzamos közlekedésre alkalmas úton elözhetek e egy bizonyos kérdés során. Válaszom az elözőből kiindulva, Igen. Hát nem. Na akkor fogtam meg a monitort és ordítottam neki, DE IGEN, MERT ÉN VAGYOK AZ ÉN TE K@CS@G!
Két napja idegállapotban vagyok a kresz miatt. Kell ez nekem?

Kell!

Már csakazértis-ből. Megszerzem azt a q A korlátlan jogsit, még akkor is ha bukások során kell keresztül mennem! Mert kell egy motor! Mondjuk még nem tudom mire, szerintem csak arra, hogy legyen, és ha a késztetés rávesz, rójam a kilometereket egyedül, vagy a párommal.
Már a második fejezetet fejeztem be, a „Rend az utakon” részt. Háromszor csináltam meg a részvizsgát, háromból az utolsó kettő volt sikeres. Addig nem megyek tovább, míg minimum 5 egymás utáni részvizsga 95% fölé nem megy.


Lehet olyan jogsit szerezni, ahol a kresz vizsgán nem kell villamosos kérdésre válaszolnom? Ha lehet, esküszöm Budapest közelébe sem megyek! :D Kérdés költői volt, és tudom, más városokban is van villamos. 

A bejegyzés trackback címe:

https://miertkelleznekem.blog.hu/api/trackback/id/tr1817840905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása